Jestem dumnym członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Twórców Mydła i Kosmetyków

Member of the European Directory of Soap and Cosmetics Makers

piątek, 11 lutego 2011

Kurkuma, kurkuma!


Co to jest ta kurkuma? Większość z nas zna kurkumę z kuchni: nadaje potrawom piękny, żółty kolor, specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco łagodniejszy.   Ciekawostką jest, że zanim otrzymamy sproszkowaną przyprawę, kłącza rośliny kurkumy długiej najpierw gotuje się we wrzątku lub parzy, a dopiero później suszy i poddaje dalszej obróbce. Dość wcześnie odkryto lecznicze właściwości kurkumy. W hinduskim systemie medycznym ajurwedy kurkuma była najważniejszym medykamentem, używanym m.in. do łagodzenia dolegliwości żołądkowych, przyspieszania gojenia ran czy oczyszczania krwi.  Z uwagi na silny wpływ przeciwzapalny i antybiotyczny zaleca się zażywanie kurkumy przy trądziku, łojotoku, łuszczycy, przewlekłych wypryskach i innych bakteryjnych chorobach skóry.
Mnie również zainspirowała  kurkuma i zaczęłam dodawać ją do mydełka CYTRYNOWY ZMIERZCH
.
Bardzo podobają mi się te złotordzawe smugi! A co najważniejsze skóra naprawdę lubi moje mydełko z kurkumą- jest po nim świeża i gładka! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz